đŸ’„đŸ•Š️BIBLIAOLVASÓ🕊️đŸ’„ Jn 6,28–34

„…az Isten kenyere a mennybƑl szĂĄll le…” Jn 6,28–34

28 Ekkor megkĂ©rdeztĂ©k tƑle: Mit tegyĂŒnk, hogy Istennek tetszƑ dolgokat cselekedjĂŒnk? 
29 JĂ©zus ezt felelte nekik: Az az Istennek tetszƑ dolog, hogy higgyetek abban, akit Ƒ kĂŒldött. 
30 Erre megkĂ©rdeztĂ©k tƑle: És te milyen jelt mutatsz, hogy miutĂĄn lĂĄttuk, higgyĂŒnk neked? 
Mit cselekszel? 
31 AtyĂĄink a mannĂĄt ettĂ©k a pusztĂĄban, ahogyan meg van Ă­rva: „Mennyei kenyeret adott nekik enni.” 
32 JĂ©zus pedig Ă­gy vĂĄlaszolt nekik: Bizony, bizony, mondom nektek, nem MĂłzes adta nektek a mennyei kenyeret, hanem az Ă©n AtyĂĄm adja nektek az igazi mennyei kenyeret. 
33 Mert az Isten kenyere a mennybƑl szĂĄll le, Ă©s Ă©letet ad a vilĂĄgnak. 
34 Erre ezt mondtĂĄk neki: Uram, add nekĂŒnk mindig ezt a kenyeret!

AZ IGE MELLETT – VLADÁR GÁBOR IGEMAGYARÁZATA

(33) „…az Isten kenyere a mennybƑl szĂĄll le…” (Jn 6,28–34)

Örök emberi kĂ­sĂ©rtĂ©sĂŒnk, hogy Isten jĂłtetszĂ©sĂ©t cselekedetekkel akarjuk elĂ©rni. JĂ©zus helyreigazĂ­tja az Ƒt keresƑ sokasĂĄgot: az örök Ă©letre nem emberi fĂĄradozĂĄs ĂștjĂĄn jutunk el. 
Egyetlen dolgunk az, hogy higgyĂŒnk abban, akit Ƒ kĂŒldött e vilĂĄgba. 
Vagyis Istennek azt az ajĂĄndĂ©kĂĄt kell elfogadnunk, amelyet Ƒ JĂ©zus Krisztusban ajĂĄndĂ©kozott nekĂŒnk. JĂ©zus az örök Ă©letre megmaradĂł „eledel”. 
Így forr eggyĂ© Ƒbenne az ajĂĄndĂ©kozĂł Ă©s az ajĂĄndĂ©k. Isten Ƒt igazolta pecsĂ©tjĂ©vel (27), a mi feladatunk pedig a benne valĂł hit (29). A kockĂĄzatot vĂĄllalni nem merƑ hitnek bizonyĂ­tĂł jelre van szĂŒksĂ©ge. 
Így kĂ©ri a sokasĂĄg JĂ©zust, adjon olyan egyĂ©rtelmƱ jelet, mint amilyet MĂłzes adott nĂ©pĂ©nek a pusztĂĄban az Ă©gbƑl alĂĄhullĂł manna csodĂĄjĂĄval (2MĂłz 16,4.13–15). 
Urunk vĂĄlasza a mĂșltbĂłl a jelenre irĂĄnyĂ­tja a figyelmet, a csodĂĄk vilĂĄgĂĄbĂłl arra a valĂłsĂĄgra, amely „Ă©letet ad a vilĂĄgnak” (33). 
NemrĂ©g Ƒ tĂĄplĂĄlta földi kenyĂ©rrel az ötezer embert, a pusztai mannĂĄt sem MĂłzes, hanem Isten adta, amint Ƒ adja „az igazi mennyei kenyeret” is (32), amely a mennybƑl szĂĄll le. 
E szĂ©p hĂĄrmassĂĄgbĂłl lĂĄtszik: a manna csupĂĄn az ƑsidƑkbƑl felĂ©nk mutatĂł elƑkĂ©pe az igazi kenyĂ©rnek. Aki „Isten kenyerĂ©bƑl” Ă©l, nincs szĂŒksĂ©ge jelre. Uram, add nekĂŒnk mindig ezt a kenyeret!

Megjegyzések